Taidenäyttely Svetlana Ruoho: Historian heijastus 2.–30.9.2018 Kuokkalan kartanossa, Jyväskylässä. 15 maalausta, joista 6 kpl v. 2018.
Risto Ojala
Syyskuun alkupäivänä pidetyssä Svetlana Ruohon näyttelyn avajaisissa loistivat värit ja heijastui historia vanhassa kartanoympäristössä. Dosentti Osmo Pekonen esitteli näyttelyn historiaa, joka sivusi Pietaria, Siperiaa ja Kauko-Itää. Tauluja yhdistää syvä historian pohjavirta.
Näyttelyn syntyyn vaikuttanut Pekonen on perehtynyt savonlinnalaissyntyisen Eric Laxmanin (1737–96) elämäntyöhön. Pekonen kävi Portugalissa tapaamassa Laxmanin suvun viimeisen nimenkantajaa. Tällä oli kuva Laxmanista, josta Ruoho maalasi sitten muotokuvan Kuokkalan näyttelyyn. Maalauksessa Laxmanin takana näkyvät Savon linnan ja Pietarin tiedeakatemiam tornit.
Laxman oli sekä Pietarin että Ruotsin tiedeakatemian jäsen. Hänet nimitettiin 1770 – kuusi vuotta ennen Yhdysvaltojen itsenäistymistä – Venäjän akatemian professoriksi, joka vaikutti erityisesti mineraologina. Hän oli aikansa merkittävimpiä Siperian tuntijoita. Hän keräsi sieltä mineraaleja, kasveja ja eläimiä sekä paransi lasinvalmistusmenetelmiä. Hän vei perunanviljelyn Siperiaan.
Ruoho maalasi näyttelyyn muotokuvan Pekosesta Laxmanin aikalaisen, kreivi Gustaf Philip Creutzin (1731–85) hahmossa, jona Pekonen myös esiintyi vuosi sitten Saksalan kartanossa Padasjoella pidetyssä Miesten Kotaillassa. Creutz oli Kustaa III:n diplomaatti Pariisissa, jossa hän ystävystyi Rousseaun ja Voltairen kanssa.
Ruohon maalauksesta Toukokuun syreenit Pekonen kertoi kasvin levinneen Suomenlinnasta eli Viaporista kaikkialle maahamme. Avajaisissa läsnä ollut tohtori Esa Sironen lisäsi Viaporin olevan alkuperä myös maamme punaisille mummonmökeille.
Ruoho on maalannut näyttelyyn myös pietarilaisia ja pariisilaisia puistonäkymiä sekä jämsäläisiä järvimaisemia. Näyttelyssä on ajallisesti ja paikallisesti avara ilmapiiri, kuten Kuokkalan kartanoon sopii.
Jokaisella taululla on tarina. Se on koettava väreineen, väreilyineen – ja toivottavasti myös sanallisine kertomuksineen.
Näyttely Historian heijastus lisää
Kuva: Risto Ojala
OjalR 0109 Kuokkala 1P: Dos. Osmo Pekonen kertoo Eric Laxmanin muotokuvasta. Oviaukossa kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen.
OjalR 0109 Kuokkala 2P: Tait. Svetlana Ruoho maalaamiensa kolmen muotokuvan luona.
OjalR 0109 Kuokkala 3P: Tait. Svetlana Ruoho ja dos. Osmo Pekonen jäljittelevät G.P. Creutzin / Pekosen muotokuvan kädenkieltä.